• 05378938187

    : 05378938187

  • bilgi@pinguterapi.com

Down Sendromu

Down Sendromlu Bireylerde Dil ve Konuşma Gelişimi

Down sendromu, bireyin döllenme sırasında kromozom yapısının bozulmasıyla birlikte gözlenen yapısal ve bilişsel değişimlere verilen addır. Özellikle ileri yaş gebeliklerde görülme sıklığı artan down sendromunun bilinen başka bir tetikleyicisi yoktur. Gebelik sırasında belirlenebilen ve erken müdahaleler ile semptomları hafifletilebilen bu sendromun bilinen kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Yeni geliştirilen yöntemlerle birlikte aile, gebelik sırasında bebeklerinde down sendromu olup olmadığını öğrenebilir duruma gelmiştir.

Down sendromunda, vücutta büyüme ve gelişme konusunda pek çok farklılık gözükebilir. Yaşıtlarına göre fiziksel olarak daha geç büyüyen bebekler, bilişsel açıdan da gelişimini geç tamamlar. Beyin merkezli olan bilişsel fonksiyonları gerçekleştirme konusunda engellerle karşılaşan down sendromlu bireyler bu konuda özel destek almalıdırlar. Özellikle konuşma, yürüme, çevre algısı, düşünme ve denge gibi durumlarda alınan yardımlar, down sendromlu bireylerin gelişimi önemli ölçüde hızlandırır.

Down Sendromlu Bireylerde Dil Gelişimi Nasıl Olur

Genel olarak belirli bir kromozom noktasında fazlalık gözüken yani down sendromlu olan bireylerin konuşma kabiliyetini kazanması, pek çok faktöre bağlıdır. Kimi down sendromlu çocuklar dil gelişimi konusunda çaba gösterip hızlı ilerleyebilirken, kimileri bu konuda daha çekingen olabilir. 

Konuşma sırasında hem beynimizin bilişsel fonksiyonlarını hem de yüzümüz ve ağzımızın çevresindeki birçok kası kullandığımız için bebeklerin bu kabiliyeti edinmesi zordur. Down sendromlu bireylerde kas gelişim sürecinin yavaş ilerlemesi de konuşma becerisinin gelişimini baltalayabilir.

Bu noktada çocuğunuzun gelişimini daha hızlı ve kolay bir şekilde tamamlamak istiyorsanız, mutlaka bir dil ve konuşma terapistine danışmalısınız. Onun önerdiği egzersizleri yerine getirerek ve çocuğunuzu sürekli destekleyerek dil gelişimine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuzu en yakından tanıyan kişiler sizler olduğunuz için onunla ilgilenmeli ve bu konuda en değerli varlıklarınızı cesaretlendirmelisiniz. Böylece çocuğunuzu hayata adapte edebilir ve zorlukların üstesinden birlikte gelebilirsiniz.

Down Sendromlu Bireylerin Konuşma ve Dil Gelişimi için Neler Yapılmalı

Çocuğunuzun dil gelişimini takip etmek ve mevcut durumunu belirlemek için belirli parametreler bulunuyor. Bu parametreleri, çocuğunuz doğduğu andan itibaren bir dil ve konuşma terapisti yardımıyla öğrenebilir, bebeklik döneminden başlayarak çocuğunuza konuşma eğitimi verebilirsiniz.

Her birey gibi down sendromlu çocukların da kişisel ve duygusal özellikleri farklı olduğu için her eğitim metodu her kişi üzerinde etkili olmuyor. Örneğin kimi çocuklar duydukları sesi tekrar ederek daha kolay öğrenebilirken, kimileri görsel olarak gördüğü nesnelerin ismini daha kolay ezberleyebiliyor.

Dil ve konuşma terapistleri de bu özel eğitim metotları ile down sendromlu bireylere yardımcı oluyorlar. Aynı zamanda 5-6 yaşlarında çocuklar belli başlı cümleleri kurup iletişim kurabildikleri için down sendromlu bireylerin de bu konuda geri kalmaması gerekiyor. Zorlandığı zamanlarda kullanabilmesi için işaret dilinin çocuklara küçük yaşta öğretilmesi ve sağlıklı bir iletişim temeli oluşturulması şart.

Bunlar dışında çocuğunuzu sürekli desteklemeniz ve onun yanında olmanız oldukça önemli. Cesaretinin kırıldığı anlarda onu neşelendirmeniz, eğitimi eğlence ile birleştirerek onu umutlandırmanız, çocuğunuzun gösterdiği çabayı büyük oranda arttıran etkenlerden. Şarkılar, resimler, eğlenceli programlar, dikkat çekici sesler, günlük hayatta karşılaşılan durumlar ve daha pek çok detay konuşma ve dil eğitimini olumlu yönde etkiliyor.

Eğer sizler de down sendromlu bireyler için özel olarak hazırlanan konuşma ve dil eğitiminden yararlanmak istiyorsanız, bizden kolayca bilgi alabilirsiniz. Küçüklükten başlayan eğitimlerimiz sayesinde konuşma becerileri büyük oranda gelişen down sendromlu kişiler, hayata umutla bakarak mutlu yarınlara adım atıyorlar. Dil ve konuşma terapistliği, konuşma bozuklukları, kekemelik ve daha pek çok konu hakkında bilgi ve yardım almak için doğru adrestesiniz!